ULUSLARARASI MASTER OF CAKE İZMİR 2022 PASTA YARISMASI KATEGORILERI
1. ŞEKER HAMURU KATEGORİLERİ
A.DEKORATİF TASARIM KATEGORİLERİ
A-1 ) Minyatür Dekoratif Tasarım: Tamamı yenilebilir malzemeden oluşan,Şeker Hamuru,marzipan,çikolata hamuru,pastilaj,royal içing,izomalt,gıda boyası vs gibi yenilebilen malzemeler kullanılarak yapılan Figür çalışmalarıdır.
Konusu olan yaratıcılığı tamamen tasarımcıya ait çalışmalardır. İç destek dolgusu (strafor,ahşap,metal,çiçek teli veya tel çeşitleri,çubuk v.s.gibi) kullanılabilen ancak dışarıdan bakıldığında iç destek dolgusu olarak kullanılan hiçbir materyalin görülmediği, görülen kısmım tamamiyle yenilebilir malzemeden oluştuğu çalışmalardır. Kalıp gerekli durumlarda kullanılabilir ancak gereksiz kullanımlar puanlamayı olumsuz etkilemektedir.Pastanın konusunun ve kullanılan tekniklerin kısa bir özetle anlatıldığı,ekipman ve malzemelerin açıklandığı, isteğe bağlı olarak resimlerin yer aldığı metin hazırlanarak kapaklı dosya içerisinde pastanın ÖNÜNE bırakılması gerekmektedir.Yükseklik sınırlaması yoktur, Taban büyüklüğü maximum 30x30 cm olmalıdır.
A-2 ) Büyük Dekoratif Tasarım: Tamamı yenilebilir malzemeden oluşan,Şeker Hamuru,marzipan,çikolata hamuru,pastilaj,royal içing,izomalt,gıda boyası vs gibi yenilebilen malzemeler kullanılarak yapılan Figür çalışmalarıdır.Konusu olan yaratıcılığı tamamen tasarımcıya ait çalışmalardır. İç destek dolgusu (strafor,ahşap,metal,çiçek teli veya tel çeşitleri,çubuk v.s.gibi) kullanılabilen ancak dışarıdan bakıldığında iç destek dolgusu olarak kullanılan hiçbir materyalin görülmediği, görülen kısmın tamamiyle yenilebilir malzemeden oluştuğu çalışmalardır. Kalıp gerekli durumlarda kullanılabilir ancak gereksiz kullanımlar puanlamayı olumsuz etkilemektedir.Pastanın konusunun ve kullanılan tekniklerin kısa bir özetle anlatıldığı,ekipman ve malzemelerin açıklandığı, isteğe bağlı olarak resimlerin yer aldığı metin hazırlanarak kapaklı dosya içerisinde pastanın ÖNÜNE bırakılması gerekmektedir.Yükseklik sınırlaması yoktur. Taban büyüklüğü minimum50x50 cm , maxsimum ise 70x70 cm olmalıdır.
B.ŞEKER HAMURU DÜĞÜN PASTASI KATEGORİSİ
En az 3 kattan oluşan veya 3 kat yüksekliğinde serbest dekor tercih edilen tamamı şeker hamurundan hazırlanmış iç dolgu olarak straforcake kullanılabilen çalışmalardır. İç destek dolgusu (strafor,ahşap,metal,çiçek teli veya tel çeşitleri,çubuk v.s.gibi) kullanılabilen ancak dışarıdan bakıldığında iç destek dolgusu olarak kullanılan hiçbir materyalin görülmediği, görülen kısmın tamamiyle yenilebilir malzemeden oluştuğu (Şeker Hamuru,marzipan,çikolata hamuru,pastilaj,royal içing,izomalt,gıda boyası vs gibi yenilebilir malzemeler)çalışmalardır.Kalıp gerekli durumlarda kullanılabilir ancak gereksiz kullanımlar puanlamayı olumsuz etkilemektedir.Yaratıcılığı tasarımcının kendisine ait olup, tasarımcı tarafından bir konu belirlenerek veya tamamen özgün konu seçimleri yapılarak Pastanın konusunun ve kullanılan tekniklerin kısa bir özetle anlatıldığı,ekipman ve malzemelerin açıklandığı, isteğe bağlı olarak resimlerin yer aldığı metin hazırlanarak kapaklı dosya içerisinde pastanın ÖNÜNE bırakılması gerekmektedir.Yükseklik 50 cm in altına düşmemeli,taban genişliği minimum 50x50 cm,maximum 70X70 cm olmalıdır.
C.ÇİÇEK ARANJMANI KATEGORİLERİ
C-1) Saksı Çiçeği (Yetiştirme Çiçek) Aranjmanı : Saksı çiçeğinin tek bir model olarak gerçek çiçeklerden çalışılması ve saksı çiçekleri çeşitlerinden oluşması gerekmektedir.Şeker hamuru, çiçek hamuru, ısomalt, Waffer paper (yenilebilir kâğıt) Gelatine (jelatin) v.s ile şekillendirilmelidir. Çiçek teli,stamen,bant,şerit ve kurdale kullanılabilir. Görülen kısmın tamamı yenilebilir malzemeden oluşmalıdır.Çiçek modelinin en az 5 ve üzeri dallarının,orjinal yaprak ve çiçeklerinin çalışılması zorunludur.Saksı yenilebilir olmalıdır.Bir örtü,pano veya tabaka ile sunuma hazırlanabilir.Yükseklik sınırlaması yoktur. Taban büyüklüğü maximum 40X40 cm olmalıdır.
C-2) Çiçek Aranjman : Aranjman yarışmacıya ait bir tasarım olmalıdır.Tüm iklim çiçekleri konu alınabilir.Şeker hamuru, çiçek hamuru, ısomalt, Waffer paper(yenilebilir kâğıt)Gelatine (jelatin) v.s ile şekillendirilmelidir. Çiçek teli,strafor,stamen,bant,şerit ve kurdale kullanılabilir.Görülen kısmın tamamı yenilebilir malzemeden oluşmalıdır.Yapay Sepet,vazo,aranjmana uygun her hangi bir obje vs veya şeker hamurundan hazırlanmış özel tasarımlar ile sunum yapılabilir.İstenilen miktarda minik çiçek ve dallar kullanılabilir.Çiçeklerin ve çiçek yapraklarının orjinal yaprakları çalışılmalıdır.En az 3 farklı çiçek çeşidi olmak üzere,en az 12 adet büyük çiçek kulanılarak aranjman hazırlanmalıdır. Taban büyüklüğü maximum 50x50 cm olmalıdır.
NOT : İki Kategori yarışmacıları arasından tek bir Kategori birincisi seçilecektir.
D.KUTLAMA PASTASI KATEGORİSİ
Doğum günleri,Evlilik yıl dönümü,Nişan,Baby Shower, Diş buğdayı,resmi bayramlar vs gibi güne özel teması olan veya tamamen özgün konu seçimleri yapılarak şeker hamuru ile kaplanan, yükseklik sınırlaması olmayan, serbest dekor tercih edilen İç destek dolgusu (strafor,ahşap,metal,çiçek teli veya tel çeşitleri,çubuk v.s.gibi) kullanılabilen ancak dışarıdan bakıldığında iç destek dolgusu olarak kullanılan hiçbir materyalin görülmediği, görülen kısmım tamamiyle yenilebilir malzemeden oluştuğu (Şeker Hamuru,marzipan,çikolata hamuru,pastilaj,royal içing,izomalt,gıda boyası vs gibi yenilebilir malzemeler) çalışmalardır. Straforcake kullanılabilir. Pastanın kutlama temasının ve kullanılan malzemelerin açıklandığı, isteğe bağlı olarak resimlerin yer aldığı metin hazırlanarak kapaklı dosya içerisinde pastanın ÖNÜNE bırakılmalıdır.Pasta taban büyüklüğü maximum 60x60 cm olmalıdır.
E. 3D CAKE&BÜST CAKE KATEGORİSİ
Tamamı pasta veya en az %50 si pasta olmalıdır.Lezzet değerlendirmesi yapılmayacak ancak jüri tarafından kek çalışılıp çalışılmadığı bir dilim kesilerek tesbit edilecektir.Pasta olarak kek,pandispanya,ganaj ve krema malzemeleri kullanılmalıdır.İç kısımda structure,ahşap veya tel dolgu kullanılabilir.Görünümde tamamının şeker hamuru ile kaplanması gerekmektedir.Şeker Hamuru,marzipan,çikolata hamuru,pastilaj,royal içing,izomalt,gıda boyası vs gibi yenilebilir malzemeler kullanılmalıdır.3D Cake veya Büst Cake yanında tamamlayıcı maket çalışılabilir.Maket bölüm uygulanacak ise iç destek dolgusu strafor kullanılabilir.Taban ölçüleri minimum 30x40cm ,maksimum 50-60 cm olmalıdır.Yükseklik sınırlaması yoktur.
F.ÇİKOLATA veya İZOMALT HEYKEL KATEGORİSİ
Yaratıcılığı tamamiyle yarışmacıya ait olan, çikolata, çikolata Hamuru ve izomalt ile hazırlanmış olan Heykel çalışmalardır.Yarışmacı iki daldan bir tanesine kayıt yaptırabilecektir.Heykelin kısa bir özetle anlatıldığı,kullanılan malzemelerin açıklandığı, isteğe bağlı olarak resimlerin yer aldığı bilgiler kapaklı dosya ile Heykelin yanına bırakılmalıdır.Yükseklik ve Taban ölçüleri 40x40 cm in altına düşmemelidir.Taban ölçüleri maxsimum 70x70 cm olmalıdır.Yükseklik sınırlaması yoktur.
NOT : İki daldan da ayrı ayrı katılım gerçekleştirilebilir ancak tek bir kategori kabul edilecektir.
G.GRUP DEKORATİF TASARIM KATEGORİSİ
Konusu ;
1.Konu : İzmir Tarihi ve Kurtuluş Savaşı : İzmir Tarihi ve Kurtuluş Savaşı konularının harmanlandırılarak,detaylı çalışılması gerekmektedir.Yükseklik sınırlaması yoktur.Taban büyüklüğü 100x100 cm ve üzeri olmalıdır.(Mustafa Kemal Atatürk figürü,heykeli ve büstü çalışılması kesinlikle yasaktır)
2.Konu : Karakter Modelleme : Gerçek boyutlarda,orjinal,gerçekçi veya özgün çalışmalardır.Yükseklik 100 cm in altına düşmemeli,maksimum 150 cm olmalı,Taban büyüklüğü 80x80 olmalıdır.
Kategori Özellikleri ;
Tamamı yenilebilir malzemeden oluşan,Şeker Hamuru,marzipan,çikolata,çikolata hamuru,pastilaj,royal içing,izomalt,gıda boyası vs gibi yenilebilen malzemeler kullanılarak yapılan figür çalışmalarıdır.İki konudan bir tanesi seçilerek, yaratıcılığı tamamen tasarımcılara ait, kollektif olarak en az 2 yada en fazla 4 kişinin birlikte hazırladığı dekoratif çalışmalardır.Bireysel ayrı ayrı başvuru yapılarak bir grup adı belirlenmelidir(kurum adı kullanılablir).İç destek dolgusu (strafor,ahşap,metal,demir,çiçek teli veya tel çeşitleri,çubuk v.s.gibi) kullanılabilen ancak dışarıdan bakıldığında iç destek dolgusu olarak kullanılan hiçbir materyalin görülmediği, görülen kısmım tamamiyle yenilebilir malzemeden oluştuğu çalışmalardır.Kalıp gerekli durumlarda kullanılabilir ancak gereksiz kullanımlar puanlamayı olumsuz etkilemektedir.Pastanın konusunun ve kullanılan tekniklerin kısa bir özetle anlatıldığı,ekipman ve malzemelerin açıklandığı, isteğe bağlı olarak resimlerin yer aldığı metin hazırlanarak kapaklı dosya içerisinde pastanın ÖNÜNE bırakılması gerekmektedir.
3.LEZZET KATEGORİLERİ
H -PETTITFOUR (MİNİK PASTA VE ATIŞTIRMALIKLAR ) KATEGORİSİ
Tartolet,Minik Pasta,kesme pasta veya dilim pasta,macaron,ekler ve cheesscake dilimi çeşitlerinden en az 1 çeşit veya tamamından katılım gerçekleştirilebilir.Pandispanya,krema,dolgu ve aroma çeşitleri tasarımcıya ait ve serbest çalışılabilir.Dilim yada küçük, tekli parça halinde tabak süsleme ile sunuma hazırlanan çalışmalardır.Maximum taban ölçüleri 30x30 cm olmalıdır.
I-.PASTA TASARIM
I-1 ) Pasta : Gerçek ( yenilebilir ) Pandispanya ve krema ile hazırlanması gerekmektedir.Tasarımda dekor olarak çikolata,kuru ve yaş meyve,özel soslar kullanılabilr.Değerlendirmede Lezzet, Yumuşaklık, Aroma ve Görsel ( Sunum ) değerlendirmesi de yapılacak olup bütün olarak çalışılmalıdır. Değerlendirme için yarışmacı tarafından kesinlikle bir dilim kesilerek (jüri tadım dilimi)öne çıkarılmalıdır.Kesilerek dilimi yarışmacılar tarafından değerlendirme öncesi servise hazırlanmayan pastalar değerlendirmeye alınmayacaktır.Maximum taban büyüklüğü 30x30 cm olmalıdır. Pastanın reçetesi kapaklı bir dosya içerisinde Pastanın önüne bırakılmalıdır.
I-2 )Kek : Meyveli, Çikolatalı,Aromalı ve Sade olarak çalışılması zorunludur.
- Bütün çalışılarak,sunumda Jüri için tadım amaçlı bir dilim öne çıkarılmalıdır.
- Keklerin reçetesi jüri ile paylaşılmak üzere kapaklı bir dosyada çalışmanın önüne bırakılmalıdır.Değerlendirmede lezzet,yumuşaklık,aroma ve görsel sunum dikkate alınarak puanlama yapılacaktır. Kekin taban büyüklüğü maximum 30x30 cm olmalıdır.
NOT : İki Kategori yarışmacıları arasından tek bir Kategori birincisi seçilecektir.
K.KURABİYE (COOKIES)
Konu bütünlüğü dikkate alınarak Dekoratif Tasarım olarak çalışılmalı,en az 9 parçadan oluşmalıdır.Parçaların birleştirilmesi veya ayrı parçalar olarak tasarlanması kuralı bulunmamaktadır.Parçaların görülür olması yeterlidir.Kompozisyon çalışılmasına izin verilmektedir.Dekoratif Tasarım olarak hazırlanmalı,Şeker hamuru veya Royal İcing kullanılarak dekore edilmelidir. Sunumu tasarımcıya aittir ve taban büyüklüğü maximum 40x40 cm olamalıdır. Lezzet değerlendirmesi için jüri üyeleri tarafından bir adet kurabiye tadılacaktır.
L.KAPKEK - CUPCAKES
Konu bütünlüğü dikkate alınarak çalışılmalıdır. 12 adetten oluşmalıdır. Şeker hamuru,krema veya Royal İcing kullanılarak dekore edilmelidir. Taban büyüklüğü maximum 35x35 cm olmalıdır. Sunumu tasarımcıya aittir. Lezzet değerlendirmesi için jüri üyeleri tarafından tadılacaktır.
M.YÖRESEL LEZZETLER
Anadolu yörelerine ait tatlı veya tuzlu çeşitleriyle katılım zorunludur. Orijinal tarifine uygun hazırlanmalıdır. Görsel değerlendirme de yapılacaktır.Jüri tarafından lezzet değerlendirmesi için tadına bakılacaktır. Taban büyüklüğü maximum 30x30 cm olmalıdır.Yapılan çalışmanın reçetesi kapaklı bir dosya içerisinde çalışmanın yanına bırakılmalıdır.
EKMEK KATEGORİLERİ
4-EKMEK KATEGORİLERİ
31)EKMEKLER;
Genel görüntü(estetik),kabuk yapısı, iç gözenek yapısı ve lezzet değerlendirmeleri yapılan, Türk veya Dünya ekmek çeşitlerinin çalışılabildiği özgün çalışmalardır. Değerlendirmeler ekmeğin çeşidine göre belirlenen özelliklere uygun yapılacaktır. Ekmeklerin yapımında ekşi maya mı endüstriyel maya mı kullanıldığı bilgisinin hazırlanan dosyada paylaşılması gerekmektedir. Taban büyüklüğü maksimum 50x50 cm, ekmek büyüklüğü ise maksimum 45x45 cm olmalıdır.
2)SANATSAL EKMEK
Temalı veya temasız tamamen sanatsal bir çalışma yapılabilir. Farklı pastacılık hamurlarıyla ekmekler dekoratif olarak yapılabildiği gibi ekmeğin dış kabuğunda çeşitli desenler de çalışılabilir. Kullanılan malzemeler de gıda boyası kullanılmalıdır. İç dolgu olarak pişmeye dayanıklı materyal kullanılabilir. Dışarıda kullanılan her türlü malzeme yenilebilir olmalıdır. İhtiyaç halinde kalıp kullanılabilir. Taban büyüklüğü maksimum 50x50 cm, ekmek büyüklüğü ise maksimum 45x45 cm olmalıdır.
3)GRUP EKMEK KATEGORİSİ
Temalı veya temasız tamamen sanatsal bir çalışma yapılabilir. Farklı pastacılık hamurlarıyla ekmekler dekoratif olarak yapılabildiği gibi ekmeğin dış kabuğunda çeşitli desenler de çalışılabilir. Kullanılan malzemeler de gıda boyası kullanılmalıdır. İç dolgu olarak pişmeye dayanıklı materyal kullanılabilir. Dışarıda kullanılan her türlü malzeme yenilebilir olmalıdır. İhtiyaç halinde kalıp kullanılabilir. En az 2 kişi en fazla 4 kişinin ortak hazırladığı çalışmadır. Taban büyüklüğü maksimum 70x70 cm,yükseklik sınırlaması yoktur.
Not
Kategoriler ayrıdır. Her biri için ayrı kayıt oluşturulması gerekmektedir. Bağımsız değerlendirme yapılacak olup, iki farklı kategori niteliğindedir. Ekmeklerin nasıl yapıldığı, kullanılan tahıl – maya ve diğer malzemelerin içeriği, ekmeğin teması ve adı maksimum 50 karakter ile yazılıp naylon dosya içerisinde ekmeğin önüne konulmalıdır.